We are moving~

Hi,

This site is no longer active after this. Please visit our new site here Hey, Let’s Design.

Thank you.

Tips Muat Turun Mp3

Ya. Aku tahu ada banyak cara nak muat turun mp3. Tapi, ini pun kira salah satu cara juga. Maklumlah. Sejak Multiply.com bungkus fungsi muat turun lagu di slot muziknya.. aku pun mati akal juga nak cari lagu. Korang macam tak tahu betapa berjutanya spam, malware, virus dan trojan kalau google lagu kering-kering macam itu saja.

Kan.

Kiranya. Ini secara kebetulanlah aku jumpa. Sejak adanya laman ini.. memang senang sikit kerja aku. Tak payah nak google 8 tahun cari sebiji benda. Hampir semuanya pun boleh jumpa dekat sini.

  1. Masuk laman http://www.4shared.com
  2. Di ruangan Search Files, masukkan tajuk lagu atau nama penyanyi.
  3. Tekan Search.
  4. Dekat Search Result, buka mana-mana link yang berkaitan.
  5. Tekan butang Download.
  6. Untuk kelajuan muat turun yang mantap, gunakan Download Accelerator Plus atau Download Manager untuk muat turun lagu.

Senang saja.

Lagi juga. Korang boleh cari ebook, gambar, video dan benda-benda yang berkaitanlah pendek kata. Buku Twilight pun aku muat turun dari situ je. Malas nak beli. Terasa sayang pula duit. Hehe.

Tapinya.

Bukanlah semua lagu paling baru boleh dapat dekat situ. Tapi kadang-kadang ada je terselit. Cubalah. Nak muat turun satu album pun ada.

Ok. Selamat mencuba.

Warna

Warna dalam deign sangat penting. Walaupun menggunakan software design seperti photoshop, illustrator atau corel draw, kadang-kadang kita susah nak pastikan warna yang kita hendak. Sebagai alternatif di sini aku beri laman sesawang pasal warna dan kodnya. Anda pilih warna, kemudian masukkan kod nya dalam software yang digunakan.

http://www.logoorange.com/color/color-codes-chart.php

Font

Font ataupun tulisan sangat penting dalam rekabentuk  grafik dan laman sesawang. Ada perekabentuk akan menggunakan jenis tulisan yang ada dalam komputernya ataupun mencipta tulisan yang tersendiri.

Di sini aku ingin berkongsi satu laman sesawang yang mempunyai banyak tulisan yang menarik untuk diaplikasikan dalam grafik ataupun laman sesawang kalian.

http://cooltext.com/

Anda boleh muat turun semua fail yang disediakan. Selamat mencuba!!

Seni itu beza. Tiada seni yang sama

Apa Warna Kehidupan Anda

Ramai orang tahu bahawa warna memainkan peranan sangat penting dalam kehidupan manusia. Sebab itu, banyak kajian tentang warna dijalankan oleh para psikologi. Walaupun kita tidak boleh mempercayainya 100% tetapi peranan warna sangat penting kepada kita.

Andaikata anda sedang demam, janganlah pakai baju atau bercadar merah.

Di sini aku nak kongsi satu website tentang warna. Warna kehidupan anda. Setiap tarikh lahir mempunyai warna tersendiri. Apakah tarikh lahir dan warna anda?

Moh try…

1. Klik website  http://www.colorstrology.com/

2. Klik pada click here

3. Pop up baru akan keluar – pilih bulan dan klik pada bulatan-bulatan kecil yang mewakili tarikh pada bulan tersebut.

4. Bacalah apa yang tertera. Jangan percaya sangat.. 🙂

Percubaan

Cubaan 1

JavaScript Debugger for IE.. finally

Memang suuusaaah nak debug JavaScript..
Cara kampung aku selalu gune, letak alert.. haha!
then
Amer ajar aku guna FireBug.. pastu Boss aku lak ajar kitrang sme gune FireBug.. cool stuff..
tapi
hanye bleh gune dalam FireFoX!.. Damn!
so.. nak buat debugging sme kene la bukak FireFox, dehal main browser nak deploy kat users adelah IE.. cis!

namun…

pagi tadik dapat email dari Boss.. pasal a debugger for JavaScript for IE.. Wah!!

1. Companion.JS
em.. ini tak berapa best.. die hanye show javascript errors jek..

2. Internet Explorer Developer Toolbar
Yang ni developed by Microsoft untuk client side debugging… this is recommended.. try ah..

3. DebugBar
Yang ini.. ade la iras-iras fireBug… die show DOM, Script, StyleSheet sme bagai…

aku tak abes explore sme ni lagi sebenarnye, so tak dapat nak bagi FullReview.. dah teruja gile nak tules entry.. kakaka..

Nih link on people promoting the Debugger.. ade la review2 sket.. [aku ampes :P]
~> Companion.JS IE Debugging

K guys.. n’joy
*its cOoL